Skip to main content

Posts

Showing posts from 2017

PART 3 (MAYBE LAST PART) - APA NAK PAKAI RAYA 2017

Assalamualaikum kesayangan Kak Vidah.

Mula harini, my name bukan Shida tapi KAK VIDAH. saja nak tukar nama bagi nampak lain. nak tiru Dato' Vida lettew....hahaha. Nak jadi berjaya macam dia cuma versi slim dan alim (amin).
Korang tau tak puasa nak dekat dah, yeayyy. Lagi berbaki 70++ hari sahaja. Seronok kan puasa, dia punya feeling tu lain macam. Dah puasa nanti, jangan pulak masa tu baru nak cari kain, cari tailor ye, kompem gigit jari nanti. Lainlah kalau korang memang aim baju siap. Jenis badan tak ada masalah pakai baju siap takper, macam Kak Vidah lagi selesa baju tempah.
Kak Vidah ada share pendapat Kak Vidah untuk design yang korang boleh follow, tiruvasi untuk baju raya nanti:
PART 1 - design kembang dan tangan kembang
PART 2 - design ropol
DESIGN 4 : PLEAT
Perghh..memang sangat in sekarang. Macam-macam cara korang boleh buat. Nak jahit kat lengan sahaja pun boleh, satu baju pun boleh. Jangan banyak cakap, meh Kak Vidah share gambar supaya korang lebih jelas dan tiru.




SEMOGA BER…

PART 2 : WHAT TO WEAR FOR RAYA 2017

Assalamualaikum semua,
Bertahun baru nak sambung part 2 - apa nak pakai sempena raya 2017. Sapa yang tak baca lagi part 1 boleh baca sini ye:
PART 1
DESIGN KETIGA - ROPOL
Seriously, ropol will be so in this year. Memang akan banyak mendominasi (kemain ayat) sempena raya. Kalau korang perasan dah ramai para founder baju ni buat baju ropol. Ropol di tangan, di baju, di kain dan di dada. In fact design kedua dan ketiga aku pun akan guna ropol.....haaa..kelass gituh.

Di bawah ialah contoh, kot-kot lah korang nak jadikan inspirasi:






DESIGN KE -  4 PUN ADA YE, NAK TAU TAK?

PART 1 : WHAT TO WEAR FOR RAYA 2017

Assalamualaikum,

Aku doakan pembaca blog aku sentiasa di bawah rahmat Ilahi dan dipermudahkan segala urusan.
As been promised aku janji nak bagi suggestion what to wear untuk raya 2017 ni. Kena cepat-cepat ye tahun ni since 27 Mei dah start Ramadhan dan 25 June Raya. Certain tailor dah tak terima tempahan tau so korang kena start beli kain dan hantar tempahan. Bagi yang masih confuse apa yang nak  dipakai like kain apa, design apa dan sebagainya, meh aku bagi sedikit idea untuk design dan perhiasan.
DESIGN PERTAMA : KEMBANG @ DOLL TOP

Ni based on my observation jelah ye. Sebab aku suka stalk ig designer atau butik popular. Fesyen kembang atau orang panggil doll top. Design ni popular since tahun lepas lagi tapi aku rasakan tahun ni tetap trend. Ramai orang buat dengan kain saree dan design ni memang cantik sebab nampak feminine and princess look gittewww. Kainnya potong bahagian atas dada so sesuai untuk semua kategori badan tak kisahlah gemuk ke, kurus ke, pregnant 9 bulan ke. Breastfeed…