Skip to main content

PART 3 (MAYBE LAST PART) - APA NAK PAKAI RAYA 2017

Assalamualaikum kesayangan Kak Vidah.

Mula harini, my name bukan Shida tapi KAK VIDAH. saja nak tukar nama bagi nampak lain. nak tiru Dato' Vida lettew....hahaha. Nak jadi berjaya macam dia cuma versi slim dan alim (amin).

Korang tau tak puasa nak dekat dah, yeayyy. Lagi berbaki 70++ hari sahaja. Seronok kan puasa, dia punya feeling tu lain macam. Dah puasa nanti, jangan pulak masa tu baru nak cari kain, cari tailor ye, kompem gigit jari nanti. Lainlah kalau korang memang aim baju siap. Jenis badan tak ada masalah pakai baju siap takper, macam Kak Vidah lagi selesa baju tempah.

Kak Vidah ada share pendapat Kak Vidah untuk design yang korang boleh follow, tiruvasi untuk baju raya nanti:

PART 1 - design kembang dan tangan kembang

PART 2 - design ropol

DESIGN 4 : PLEAT

Perghh..memang sangat in sekarang. Macam-macam cara korang boleh buat. Nak jahit kat lengan sahaja pun boleh, satu baju pun boleh. Jangan banyak cakap, meh Kak Vidah share gambar supaya korang lebih jelas dan tiru.


ni dari calaqisya

Kalau nak pleated fabric 4 layer macam dalam gambar, Kak Vidah ada jual



SEMOGA BERMANFAAT - JANGAN LUPA SHARE

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.